Puhallinsoittimet

Tutustu Kotkan musiikkiopiston puhallinkoulun videoon YouTubessa, jossa esitellään eri soittimia.

Vaskipuhaltimet

Vasket ovat orkesterien ylpeys! Vaskisoittimet ovat metallisia putkia, joissa on kupin muotoinen suukappale toisessa ja kellon muotoinen suu toisessa päässä, ja kun soittaja puhaltaa suukappaleeseen, ilmapatsas värähtelee putkessa tietyllä taajuudella. Vasket ovat soinnikkaita ja niillä voi taituroida vaikkapa pirteän fanfaarin.

Käyrätorvi

Käyrätorvi on metsästystorvesta kehittynyt vaskipuhallin. Käyrätorven ääni muodostetaan muiden vaskipuhaltimien tapaan värisyttämällä huulia soittimen suukappaleeseen. Käyrätorvi on yksi sinfoniaorkesterin tärkeimmistä soittimista ja käyrätorvelle on myös sävelletty paljon Sooloteoksia. Käyrätorvella soitetaan paljon myös puhallinorkesterissa ja monenlaisissa pienyhtyeissä, kuten vaski- ja puhallinkvintetissä. Soiton voi aloittaa n. 7-vuotiaana, mutta soitto on helpompaa hieman vanhempana, koska soitin on melko iso. Pienille soittajille on kuitenkin olemassa pienempiä soittimia. Lisätietoa voi etsiä netistä esim. hakusanoilla käyrätorvi, ´french horn, cor ja wald horn.

Trumpetti

Trumpetti on vaskisoitinperheen pienin kaunisääninen soitin, jota on käytetty kautta aikain monipuolisuutensa vuoksi. Se on sotilaallista alkuperää ja monen mielestä orkesterisoittimista loisteliain. Trumpetilla taipuu musiikki laidasta laitaan, klassisesta musiikista pop- ja rockmusiikkin asti puhumattakaan kaikista välimuodoista. Sopiva aloitusikä on melko laaja eli noin 9–15 vuotta. Nuorempanakin voi aloittaa opiskelun, mutta silloin tulee huomioida fyysiset ominaisuudet (esim. rautahampaat jne.). Soittoa voit käydä kuuntelemassa YouTubesta esim. täältä.

  • Opettajat Keijo Liski (käyrätorvi), Tomi Nikku (trumpetti)

Matalat vasket

Alttotorvi

Alttotorvi on es-vireinen tuubaperheeseen kuuluva vaskisoitin. Tenoritorveen verrattuna alttotorven ääniala on vähän korkeampi ja äänenväri kirkkaampi. Alttotorvea tarvitaan seitsikossa ja puhallinorkesterissa ja sitä voi käyttää myös solistitehtävissä. Hyvä alttotorven opiskelun aloittamisikä on 7–10 vuotta. Soittonäytteen löytää esim. youtubesta hakusanalla tenor horn solo.

Baritonitorvi

Baritonitorvi (euphonium) on tuubaperheen toiseksi matalin soitin. Siinä on sama ääniala, mutta ääni on tummempi ja pehmeämpi kuin pasuunassa. Baritonitorvi on keskeinen soitin puhallinorkesterissa ja seitsikossa sekä erilaisissa yhtyeissä. Sille on sävelletty myös sooloteoksia. Tunnettuja baritoninsoittajia ovat mm. Jukka Myllys ja Steven Mead. Hyvä ikä aloittaa baritoninsoiton opiskelu on 7–12 vuotta.

Pasuuna

Pasuuna on matalan äänialan vaskisoitin, jolla äänen korkeutta voi säätää portaattomasti liukuputken avulla. Pasuunaa tarvitaan sinfoniaorkesteri-, puhallinorkesteri-, Big Band -kokoonpanoissa, pienyhtyeissä (jazz, rockyhtye) sekä solistina. Tunnettuja pasunisteja ovat mm. Michel Bequet, Christian Lindberg ja Antti Rissanen. Hyvä ikä aloittaa pasuunansoiton opiskelu on n. 8–12 vuotta.

Tenoritorvi

Tuubaperheeseen kuuluva tenoritorvi on äänialaltaan suunnilleen sama, mutta ääni on kirkkaampi kuin baritonitorven. Tenoritorvea tarvitaan seitsikossa ja puhallinorkesterissa. Sillä voi myös soittaa solistina. Hyvä ikä aloittaa tenoritorven opiskelu on 7–10 vuotta. Soittonäytteen voi käydä kurkkaamassa YouTubesta hakusanalla baritone horn solo.

Tuuba

Tuuba on tuubaperheen kookkain ja matalimman äänialan omaava soitin. Sen sointi on täyteläinen ja syvä, yhteissoitossa tuuba antaa soinnille pohjan. Tuubaa tarvitaan sinfoniaorkesterissa, puhallinorkesterissa, seitsikossa sekä monissa yhtyeissä, myös solistisissa tehtävissä. Tunnettuja tuuban soittajia ovat esim. Petri Keskitalo ja Harri Lidsle. Hyvä ikä aloittaa tuubansoiton opiskelu on 9–13 vuotta.

  • Opettajat Marjaana Nieminen

Puupuhaltimet

Perinteisissä puupuhaltimissa on tunnetta ja taikaa! Jokainen soitin antaa oman äänensä orkesterille. Opistossa voit opiskella fagotin, huilun, klarinetin, oboen ja saksofonin soittamista. Puhallinorkestereissa pääset harjoittelemaan yhdessä muiden kanssa.

Fagotti

Fagotti toimii puupuhallinkvartetissa bassoäänen soittajana. Kuten oboessa, siinäkin on kaksikkolehdykkä, joka on tavutetun metallisen suukappaleen, ns. S-putken välityksellä kiinni soittimen rungon keskiosissa. Fagotin äänenlaatu on täyteläinen, mutta sillä voi soittaa myös kepeästi. Beethoven esimerkiksi osasti käyttää molempia tapoja.

Huilu

Huilu on puupuhaltimiin kuuluva soitin, jonka ääni on kirkas ja heleä. Huilua kutsutaan joskus myös poikkihuiluksi, koska sitä soitetaan vaakasuorassa asennossa, eli poikittain. Huilu on monipuolinen soitin, joka on tärkeä soitin myös puhallin- ja sinfonia-orkesterissa ja erilaisissa yhtyeissä kamarimusiikkikokoonpanoista big bandeihin. Ensimmäiset huilut valmistettiin puusta tai luusta, mutta nykyään niitä valmistetaan useimmiten erilaisista metalleista. Oppilashuilut ovat usein hopeoitua messinkiä mutta niitä valmistetaan myös hopeasta, kullasta ja platinasta. Huilunsoiton voi halutessaan aloittaa jo hyvin nuorena, jo 4–5 ikävuodesta alkaen, sillä huiluun on saatavilla käyrä suukappale, joka mahdollistaa pienempien soittajien soiton.

Klarinetti

Klarinetti on kehittynyt n. vuonna 1700 nokkahuilulta näyttävästä Chalumeausta. Suukappaleeseen kiinnitetään hiottu ruokolehti, joka värähtelee kun siihen puhaltaa. Klarinetti on äänenväriltään monipuolinen. Pehmeät matalat äänet muistuttavat laivan torvea ja kirkkaat korkeat äänet jazzlaulajaa. Klarinetilla soitetaan mm. klassista, klezmer- , jazz- ja kansanmusiikkia. Noin 66 cm pituinen klarinetti koostuu kuudesta osasta jolloin sitä on helppo kuljettaa ja huoltaa osina. Ikää tärkeämpää on soittimen harrastamisen aloittamisessa on se, että sormet ylettyvät painamaan kaikkia läppiä. Uuden oppilassoittimen hinta on alkaen n. 400 €.

Oboe

Oboe keksittiin todennäköisesti Ranskan hovissa vuoden 1655 tietämillä. Soittimen ääni on melko tiivis kautta linjan, ja sitä käytetään usein soolosoittimena. Oboe pystyy notkeudellaan kilpailemaan huilun kanssa. Siinä on kaksikkolehdykkäinen suukappale ja sen vuoksi oboen soittajan suu ei kosketa puhaltimen runkoa.

Saksofoni

Saksofoni valmistetaan pellistä, mutta se luetaan puupuhaltimien ryhmään kuuluvaksi. Tämä johtuu siitä että saksofonin ääni syntyy samalla tavalla kuin klarinetin. Saksofonin kehitti 1840-luvulla belgialainen Adolphe Sax tavoitteenaan puupuhallinsoitin, jossa olisi muhkeat matalat äänet. Saksofoni on äänialaltaan myös monipuolinen ja äänen voimakkuuden vaihtelu hiljaisesta voimakkaaseen on huikea. Sillä soitetaan mm. klassista ja jazzmusiikkia. Kuten klarinetin, myös saksofonin soiton hyvä aloitusikä on n. 8 vuotta, jotta sormet ylettyvät painamaan kaikkia läppiä.

  • Opettajat Ilmari Hauer (klarinetti/saksofoni), Annu Laine (saksofoni), Noora Karjalainen (huilu), Ilona Janney (huilu), Karita Siljander (fagotti), Dimas Ruiz Santos (oboe)